RAZBIJAMO MITE: 5 mitov o hrani

»Kruh je slab.«

Pogosto slišimo, da se je potrebno izogibat ogljikovim hidratom,

če želimo shujšati – v večini primerov to pomeni, da z jedilnika črtamo najprej kruh, testenine, krompir,…

Naj te potolažim, NE, ni ti potrebno zbrisati vse te slastne jedi iz jedilnika, ampak o tem kdaj drugič.

Razlika je med kruhom, ki je že v naprej zapakiran in leži tam na polici v supermarketu za 0,50 evra,

ali pa med sveže pripravljenim koruznim, polnozrnatim kruhom s slastno skorjico po vrhu.

Prehranske smernice nam kažejo, da je dnevno uživanje polnozrnatih ali visoko-vlakninskih izdelkov zelo zdravo,

zato si z lahkoto privoščiš rezino ali dve dobrega kruha zjutraj pri zajtrku.

Zaradi sadja se zrediš”

No, to je spet mit, ki je prišel na plano zaradi vseh teh influencerjev, mit,

zaradi katerega ljudje bežijo stran od noro dobrih sadnih solat.

Spet, ločimo med sadnimi pripravki z visokimi kalorijami (procesirani sadni sokovi ali pa recimo sladkano suho sadje)

in med sveže nabranim sadjem.

Sveže sadje je polno vlaknin, mineralov in vitaminov,

zato se absolutno ne boš zredil/a če ga boš jedel/a po pameti!

»Čokolada je “na vsake toliko“ hrana.«

Čokolada je hranilo, ki se jo uživa ob samo posebnih priložnostih,

pa še takrat redi.

To je MIT!

Spet je potrebno pogledati kakšen tip čokolade imamo.

Ali je to čokolada velikanka polnjena s karamelo in mlečno kremo,

ali je to čokolada vrhunske kvalitete,

ki ima relativno visok delež kakava (v povprečju 60% ali več).

Čokolada ima lahko tudi pozitivne učinke na delovanje srca, tisto kar nam “škoduje“,

so v bistvu dodani sladkorji in mlečni dodatki, ki naredijo “neokusno“ čokolado okusno.

Luka Janežič

Tags: No tags