Vitamin D – borec proti koronavirusu, pa je res?

V zadnjem letu in pol je bilo veliko govora o vitaminu D in kako lahko z njim preprečimo nastanek okužbe z novim koronavirusom ali omilimo posledice le – tega. Pa je vse to res? Pa poglejva…

Preden se lotim glavne teme, nekaj o vitaminu D.

Ta »sončni vitaminček« lahko generiramo v telesu s pomočjo sončne svetlobe, ki sije na našo kožo (ko dosežemo določeno stopnjo porjavelosti, se produkcija vitamina D zmanjša ali celo ustavi) ali s prehrano. Je eden glavnih hranil v človeškem telesu in je topen v maščobi. To pomeni, da je shranjen v telesu ( v maščobnem tkivu in v jetrih), ter ga ni potrebno suplementirati, če ga v zadostni količini zaužijemo s hrano).

Zaužijemo ga lahko iz različnih virov, na primer:

  • Ribe (sardine, losos, slanik in tuna),
  • Jajca
  • Jetrca,
  • Obogateno mleko in mlečni izdelki (dodana mikrohranila)
  • Izpostavljenost soncu

In kakšni so pozitivni učinki?

Izboljša funkcijo imunskega sistema ter delovanje možganskih funkcij ter pripomore k bolj zdravim kostem. Odgovoren je tudi za vzdrževanje nivoja kalcija v krvi (normalno delovanje mišičnih in živčnih celic), zadostna vsebnost pa tudi pripomore k zmanjšanju tveganja za nastanek rakavih celic, srčnih obolenj, diabetesa,…

V glavnem,  vitamin D ima ogromno pozitivnih učinkov na naše telo, zato je tudi suplementacija seveda dobrodošla takrat, ko nam ga primanjkuje (predvsem v zimskem času, ko je naša izpostavljenost soncu manjša), a POZOR!!! Vitamin D je izmed vseh vitaminov najbolj toksičen, zato pazljivo, ne prekorači priporočljivega dnevnega vnosa!

Ja Luka, kaj pa koronavirus?

Na to temo je bilo izvedenih zaenkrat še zelo malo res dobrih študij, NOBENA pa do zdaj ni izrecno dokazala, da lahko nastanek koronavirusa preprečimo z dodajanjem vitamina D.

Ugotovljeno je bilo le to, da je možnost nastanka virusa pri ljudeh manjša, če imajo večjo vsebnost vitamina D oz. so posledice po prebolelem virusu milejše.

Kaj je tukaj trik? Vse raziskave so bile opravljene na ljudeh, ki so ŽE bili bolni, kar pomeni, da jim je določenih mikrohranil tako in tako že primanjkovalo. Da razjasnim s primerom: Kaj narediš, ko se pokažejo prvi znaki prehlada? Čajčki in seveda vitamin C… logično!

Se pravi, odpornost ti je padla, ker ti je določenih substanc v telesu primanjkovalo in z dodajanjem le-teh, je tvoje telo zopet doseglo ravnovesje. Prav tako je z dodajanjem vitamina D bolnikom za Covid-19. Tistim, ki so zboleli, je vitamin D primanjkoval (kot smo se naučili nekaj odlomkov prej, je vitamin D pomemben faktor pri vzdrževanju imunskega sistema), z dodatki, pa se je stanje izboljšalo. Noro, kaj ne? 🙂

Vitamin D je bil sam po sebi pomemben že pred začetkom koronavirusa, a šele zdaj smo se začeli zavedati, kako zelo ga potrebujemo.

Tu pa prideš na vrsto TI, saj lahko največ  narediš  sam/a in to s čisto preprostimi prijemi: primerna prehrana, gibanje, pozitivna miselnost, … Skratka, zdrav način življenja!

Če pa pri tem slučajno rabiš kakšno pomoč, pa verjamem da veš, da se lahko kadarkoli obrneš name ali na ekipo Apolon Gym-a!

by Luka Janežič

@lukacoaching

Tags: No tags